fbpx

המתכון הסודי לדג המרוקאי “של עודד”

חלה עגולה מ 6 רצועות

המתכון הסודי לדג המרוקאי “של עודד”

 

מה שמבעבע פה זה הדג המרוקאי “של עודד”.
עודד טוען שהוא נהיה כבר “של מירי”
הדג הזה, לפני שנהיה “של עודד”, היה של אמא שלו מיכל
שהיא בת למשפחה טבריינית, מה שאומר
שבסירים שלה הדגים שרים (:
עד שעודד הפציע בחיינו לא אכלנו דגים.
יותר מזה, התייחסנו לדגים בבחינת כבדהו וחשדהו…
כי הדגים היחידים שהיכרנו
נהגו לחבוש כובע כתום בצורת גזר.
למען ההגינות אומר שהגפילטע-פיש של אמא שלי היו אגדה ומעדן של ממש
אבל כבר הרבה שנים שהיא כבר לא מכינה אותם,
ומכל היתר התרחקנו כמו מ…
נו…כמו  מדג אפרפר עם גזר על הראש.
ואז עודד הגיע ומדי שבועיים ביום שישי אחה”צ
היה מציע לי – תנוחי מירי , אני מעמיד פה סיר עם דג מרוקאי.
ואני – כשמציעים לי כאלו הצעות אני לוקחת…ברור (:
אחרי שנתיים של נחת ודי הרבה דגים שזרמו במערכת
אמרתי לו – עודדי, תלמד אותי להכין את הדג שלך.
הוא הסתכל עלי ובלב בטח חשב
סבבה…אני אשאיר לה את המתכון הסודי של הדגים,
ובתמורה אקח את בתה הבכורה לאישה.
עסקה הוגנת (:
המתכון הסודי של עודד לא רשום בשום מקום
כי הוא מבשל כמו סבתא מרוקאית,
בוזק, מרחרח, טועם וקוסם תבשילים
שהכמויות והוראות ההכנה שלהם מסתכמות ב:
ככה שמן – מלווה בתנועה סיבובית של היד
ככה פפריקה אדומה – מלווה בתנועת בזיקה של כף יד פתוחה
וככה פלפל חריף – מלווה בתנועת פיזור רחבה…
ובכן התייצבתי לידו חמושה במחברת ורשמתי כל תנועה
עצרתי את התהליך ומדדתי את הכמויות שנייה לפני שנכנסו לסיר
ניג’סתי ותיעדתי כל בזיקה,
כל טעימה,
כל בחישה.
ולכדתי במחברתי את המתכון המדויק של “הדג של עודד”
ואת זה אני מבשלת עם השדרוגים הקטנים שלי
ולצד הדגים אופה חלות
כי ליד דג מרוקאי, כך למדתי מעודד,
יש למקם חלה איכותית
שאותה “מדרדרים” עם הרוטב של הדג.
ועכשיו למתכונים…

* אני משתמשת בכוסות מדידה ובכפיות מדידה וממליצה מאוד להשתמש גם
כי כך כפית/ כף / חצי כפית  היא תמיד זהות …

דג מרוקאי “של עודד”

מה צריך ?

2 פלפלים אדומים
2 גזרים
4-5 תפ”א
10 שיני שום
2-3 דגי לברק או 1 לוקוס אחד או 1 בר ים מפולטים
צרור כוסברה
2 ליים (גם לימון זה בסדר )
1 פלפל ירוק חריף

הכנות מקדימות ירקות :

לקלף תפ”א ולחתוך לפרוסות ברוחב 1 ס”מ
לקלף גזרים ולחתוך לרבעים ואז כל רבע לחתוך לשניים
לקלף שום ולחתוך לפרוסות
את הפלפל החריף לטעום ולהחליט על פי מידת חריפותו בכמה נשתמש, ואת זה  לחתוך לטבעות.
פלפל אדום – לחתוך לרבעים וכל רבע לחלק שוב במרכז כך שיש רצועות רחבות.
כוסברה – לשטוף היטב לחתוך גס
ליים או לימון – לחתוך לפרוסות ליים אחד ולעשות מיץ מהליים השני.

הכנות מקדימות דגים:

שוטפים במים קרים , עוברים עם היד להרגיש שלא נשארה אף עצם ושולפים עם פיצטה במקרה שפוגשים אחת.
חותכים את הקצה של הזנב , וחותכים גם רצועה דקה בחלק התחתון של הפילה ,
שלרוב מרגיש יותר נוקשה.
פילה לברק מחלקים ל2  חתיכות ,
פילה לוקוס ל- 4 , בר ים מתחלק ל 3 חתיכות , כך שזו גם הדרך לחשב כמה דג נקנה…
גודל הסיר לחלק לכמות החתיכות של הדג .

הכנת הרוטב:

לערבב היטב בקערה –
1/4 כוס שמן
1 + 3/4 כוס מים חמים
3 כפות פפריקה מרוקאית מתוקה
1/2 כפית כמון
1/2 כפית כורכום
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
קורט סוכר חום
2 כפות רסק עגבניות איכותי (עדיפות לאיטלקי)

כך עושים :

בסיר גדול רחב ושטוח מאדים בשמן קנולה את תפוחי האדמה הגזר והפלפל , ממשיכים בטיגון אידוי הזה על אש גדולה, כשהפלפלים נראים “מיוזעים מוסיפים גם את השום והפלפל החריף מדי פעם מערבבים ומוודאים שלא נדבק לתחתית . השלב הזה נמשך כ- 10 דקות .
מוסיפים 1/2 כוס מים ומגרדים את מה שנדבק לתחתית וממשיכים לאדות עוד 5 דקות .
מסדרים מעל הירקות את חתיכות הדג עם העור כלפי מעלה, יש לסדר את הדגים אחד ליד השני אבל לא אחד מעל השני. מעל הדגים מפזרים פרוסות לימון או ליים .
שופכים את הרוטב ומקפידים שכל הדג יצופה ברוטב.
מנערים בעדינות את הסיר עד שהכל מכוסה ברוטב.
מפזרים את הכוסברה החתוכה גס מעל הכל.
ושופכים את המיץ מהלימון שסחטנו בתנועה סיבובית מעל הכל .
מכסים ומביאים לרתיחה , מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דק’ .
בעדינות וזהירות שופכים את הרוטב חזרה לתוך הקערה שבה ערבבנו את הרוטב ל”טעימה ראשונה”. מוסיפים פנימה את הרסק עגבניות שנשאר בקופסא (בערך כף ) טועמים ומתקנים תיבול
( בעיקר איזון טעמים של מלח וסוכר )
מחזירים את הרוטב לסיר ומבשלים עוד 30-40 דק’ על “אש קטנה” בסיר מכוסה עם חריץ קטן.
בתיאבון !

חלות מושלמות לדרדור ליד הדג

קליעת חלה מ 6 רצועות

המתכון מבוסס על מתכון לחלה ב5 מצרכים
מהבלוג המעולה של עוגיונט.
עם התאמות שלי ביחסי קמח / סוכר / מלח / שמן
הכמות מתאימה ל 2 חלות
או ל 12 לחמניות שמינייה
או ל שתי תבניות לחמניות קשר (ביס)

מה צריך ?

1 ק”ג קמח ( עדיף קמח לחלה )

שקית שמרית

5 כפות שמן קנולה

4 כפיות מלח דק (אני משתמשת במלח הימלאיה ורוד )

100 גרם + 2 כפות סוכר

2 כוסות + 2 כפות מים

להברשה וקישוט :

מעט מים + חלמון ביצה טרופה – ( טבעונים? גם עם מים בלבד זה בסדר )

שומשום, פרג או גרעינים

כך עושים :

מנפים את הקמח

מוסיפים שמרית וסוכר ומערבבים עד שהשמרים והסוכר נבלעים בקמח.

מוסיפים מלח ושמן ומערבבים בוו לישה במהירות הכי נמוכה של המיקסר

מתחילים להוסיף את המים בזרם איטי .

חשוב לא להוסיף בבת אחת כי הכמות של המים יכולה להשתנות טיפה בין קמח לקמח…

הבצק הרצוי הוא גמיש וטיפה דביק.

הבצק ה”נכון” נפרד לגמרי מדפנות הקערה אך נשאר דבוק לבסיס הקערה .

מערבלים במהירות איטית 10 דק’ .

מכסים את הקערה בניילון דביק ובמגבת

ומשאירים בצד בין שעה לשעתיים עד שהבצק מכפיל את הנפח שלו.

( בימים חמים בשמש – שעה

בימים קרים כדאי לכסות את הבצק בשמיכה והתפיחה לוקחת יותר זמן.

כשקר מאוד אפשר להכניס לתנור על טמפרטורה של 40 מעלות וזה מאץ את התהליך …)

כשהבצק תפוח , מוציאים ממנו את האוויר ושוקלים אותו.

מחלקים לכדורים שווים במשקלם בכמות התאם לסוג החלות שרוצים לקלוע.

כמות הבצק מתאימה ל 2 חלות.

מרגע זה עוקבים אחרי הוראות לקליעת חלה .

יש המון צורות קליעה שאפשר למצוא ביוטיוב וזה ממש כיף.
קליעת חלה עגולה
קליעת חלה קלאסית 

קליעת חלה עגולה מ 6 רצועות
קליעת חלה עגולה מ 6 רצועות
קליעת חלה עגולה מ 6 רצועות שלב 2
קליעת חלה עגולה מ 6 רצועות שלב 2

שמים את החלות הקלועות בתבנית עם נייר אפייה , מכסים במגבת ומשאירים לתפיחה נוספת עד שהחלות מכפילות את נפחן.

זה לוקח כשעה…

בעדינות מברישים את החלה בחלמון

ומפזרים שומשום / פרג .

כדאי להקפיד ולפזר זרעונים רק על החלק הבולט של כל גבעה .

זה נראה יותר יפה…

אופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות טורבו . 30-40 דק’

או עד שהחלה שזופה ומוכנה

הבצק מתאים גם ל”לחמניות קשר” (כ- 10 דק’ אפייה ),

או לחמניות שמינייה (15-20 דק’ אפייה)

בתיאבון !

אהבתם ? מוזמנים לבדוק עוד אוכל יוגי
המתכון המושלם לשאוורמה טבעונית הורסת 

כל הזכויות שמורות  ©  מירי כהן גולדרייך

כתיבת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם. שדות רצויים מסומנים *